Text Box: FlAT 126
Text Box: Fiat 126 A
19721977
Text Box: Specificaties
Text Box: 	
	
	De Fiat 126 werd in 1972 aan het publiek voor gesteld. Hij zou de opvolger van de Fiat 500 zijn. 
	De techniek was niet veel veranderd maar het koetswerk was voor die tijd veel moderner. 
	Met zijn lengte van 305 cm is het een super compact. Binnen de zelfdragende carrosserie is plaats voor twee volwassenen en twee kinderen. Een ruime instap is verzekerd door twee grote deuren en in combinatie met naar voren scharnierende stoeltjes is ook de instap naar achteren gemakkelijk. Veel glas zorgt voor een goed zicht rondom. Het dashboard is bekleed. Aan de buitenzijde zijn er geen uitstekende delen, de koplampen zijn ingebouwd.
	


	Het motortje was iets sterker geworden dan de 500, waardoor de topsnelheid 10 km hoger kwam te liggen. Van 95 km/h naar 105 km/h. Hij levert 23 pk bij 4800 t/m. Het is een lichtmetalen twee cilinder motorblok met een lichtmetalen kop. De cilinders zelf zijn van staal. Het blok is luchtgekoeld met een ventilator. 
	Aandrijving geschiedt via een vierversnellingsbak met synchronisatie op de tweede, derde en vierde versnelling. Motor en aandrijving liggen achterin een riante motorruimte. Via pendelassen worden de achterwielen aangedreven. 
	Voor heeft hij een dwarse bladveer die door de constructie tevens als stabilisator dienst doet.
	
		Hij zou het in deze grondvorm tot het jaar 2000 uithouden, al werd hij in de loop der tijd wel steeds luxer.

	Ten opzichte van de latere modellen valt hij meteen op door de chromen bumpers, de witte knipperlichten en de velgen met een grote steek. Hieronder een voorbeeld.
Text Box: Folders

Jan-13