Text Box: FlAT 126
Text Box: Fiat 126 Bis
19871991
Text Box: Specificaties
Text Box: Folders
Text Box: In 1987 komt er een grote verandering. De Fiat 126 Bis. 
Dit is een watergekoeld exemplaar. Een geheel nieuwe motor ontwikkelt door Lancia. De motor heeft de cilinders niet meer rechtovereind staan maar horizontaal liggende cilinders van 704 cc totaal. Hij heeft een boring van 80mm en een slag van 70 mm. Hij heeft waterkoeling met een schuingeplaatse radiator achterin en een gesloten koelsysteem. Hij levert twee PKs meer; 26pk bij 4500 t/m.
Hij krijgt ook een grotere eindoverbrenging in de versnellingsbak. De topsnelheid gaat daarmee van 105 naar 117 km/h.
De tweede grote wijziging voor dit model zit hem in de achterzijde. Door de horizontaal geplaatste motor is er nu, boven de motor, ruimte voor bagage. Daarbij wordt er een derde deur toegepast in combinatie met een neerklapbare achterbank. Het geheel maakt van de 126 Bis een handig stationwagentje. De bagageruimte kan variren van 110 liter tot 500 liter met neergeklapte achterbank.
Verder heeft hij de uitrusting van de 650 E. Het dashboard, de stootstrips, de zwaardere bumpers, mistachterlicht en achteruitrijlamp, etc.
De Bis blijft, ondanks de vele voordelen, toch maar vier jaar op de productielijn staan. Dan moet hij plaats maken voor de productie van de Cinquecento.
De luchtgekoelde versie zonder derde deur blijft in productie.
Hieronder een voorbeeld van een Bis.

Jan-13